Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019


ΑΛΟΠΗ

Της Αρετής Γκιωνάκη
Στην Ελληνική Μυθολογία η Αλόπη, ήταν η κόρη του βασιλιά της Ελευσίνας Κερκύωνα.
Κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο Κερκύονας (Κερκύων), ήταν ένας περιβόη­τος ληστής, άδικος και κακός προς τους ξένους, και ήταν γιος του θεού Ποσειδώνα. 
Είχε το λημέρι του στα περί­χωρα της Ελευσίνας, σε μια τοποθεσία που στα χρόνια του Παυσανία την αποκαλούσαν ακόμα «Κερκύονος Παλαίστρα».
Εκεί, σκότωνε τους διαβάτες εξαναγκάζοντάς τους να πα­λέψουν μαζί του και στη συνέχεια πνίγοντάς τους με ένα δυνατό εναγκαλισμό-λαβή.
Ακόμα και ο φιλόσοφος Πλάτωνας, αναφέρει τον Κερκύονα ως με­γάλο παλαιστή.
Ο ήρωας Θησέας, κατά το ταξίδι του προς την Αθήνα, πά­λεψε με τον Κερκύονα και τον θανάτωσε, χτυπώντας το κεφάλι του στη γη.
Σύμφωνα λοιπόν με μία παράδοση, η Αλόπη, έγινε ερω­μένη του παππού της Ποσειδώνα και γέννησε από αυτόν τον Ιπποθόωντα, τον επώνυμο ήρωα της Ιπποθοωντίδος φυλής, που ήταν μία από τις δέκα φυλές της αρχαίας Αττικής. Η Αλόπη, για να τον κρύψει από τον πατέρα της, άφησε έκ­θετο τον Ιπποθό­ωντα μόλις τον γέννησε και έτσι τον βρήκε μία φοράδα, η οποία και τον θήλασε και από εκεί προ­ήλθε και το ό­νομα του ήρωα.
Στη συνέχεια, τον βρήκαν βοσκοί και με τον καιρό α­ποκαλύφθηκε η αλήθεια. Ο πατέρας της, θυμωμένος από το γεγονός, φυλάκισε την Αλόπη και στην συνέχεια την σκό­τωσε τοξεύοντάς την και αφήνοντας εκ νέου, έκθετο το μικρό Ιπποθώο­ντα.
Τον Ιπποθόωντα, τον βρήκαν και πάλι οι βοσκοί.

 Ιπ
Τότε ο Ποσειδώνας, που τα παρακολουθούσε όλα αυτά, μεταμόρφωσε την αγαπημένη του Αλόπη, σε κρήνη στην Ε­λευσίνα, «ήτις Φιλότης ε­καλείτο» και αυτό το βρίσκουμε στο λεξικό του Ησύχιου στο λήμμα «Αλόπη».
Σύμφωνα πάλι με τον Παυσανία, το μνήμα της Αλόπης, βρισκόταν στην οδό που οδηγούσε από την Ελευσίνα προς τα Μέγαρα.
Όσο για τον Ιπποθόωντα, μεγάλος πλέον και γνωρίζοντας την κατα­γωγή του, ζήτησε από τον Θησέα, το βασίλειο του παπ­πού του Κερκύονα.
Ο Θησέας, που γνώριζε πως ο Ιπποθόων ήταν ο γιος του Ποσειδώνα, δέχθηκε, και έτσι, έγινε βασιλιάς στο βασίλειο του παππού του, κα­θώς και ο ίδιος ο Θησέας, κατά μία άποψη καταγόταν από τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.
Ο Παυσανίας,  μας αναφέρει, πως υπήρχε προς τιμή του Ιππο­θόωντα ιδιαίτερο ηρώο  στο Θριάσιο Πεδίο, το Ιπποθοώντιον: 
«`Εστι δε Ιπποθόωντος ηρώον, αφ' ού την φυλήν ονομάζουσι, και πλησίον Ζάρηκος.»
Από τον μύθο της Αλόπης, εμπνεύσθηκε ο Αθηναίος δραματουρ­γός Χοιρίλος,  ένα ομώνυμο δράμα, αλλά και ο Ευριπίδης, του οποίου όμως η ομώνυμη τραγωδία δεν διασώθηκε.

ΧΟΙΡΙΛΟΣ

Ο Χοιρίλος υπήρξε δραματικός ποιητής.
Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έγραψε 160 τραγωδίες και κέρδισε δεκα­τρείς φορές στα Μεγάλα Διονύσια. Δυστυχώς, διασώζεται μόνο ένας τίτλος τραγωδίας του: η «ΑΛΟΠΗ».
Δεν υπάρχει σχέση με τον Χοιρίλο τον Σάμιο και τον Χοιρίλο της Ιασούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα είναι πάντα όμορφα εκείνα τα παραμύθια που θα μου θυμίζουν ότι κάποτε, υπήρξα παιδί… © Αρετή Γκι

http://sielassona.blogspot.com

http://sielasona.blogspot.com